Günümüzde otobüs fiyatları artmış ve seyahat etmek git gide bir lüks hâline gelmeye başlamışken insanlar nasıl oluyor da gezebiliyor diye düşünüyorsanız bu yazı serimizde sizinle ucuz seyahat ve düşük bütçeli gezebileceğiniz şehirlerden ve yerlerden bahsedeceğiz.
Özellikle turistik bölgelerde fiyat skalaları normalin üstünde ve abartılmış fiyatlardan oluşur. Bu durum ise insanların ve hatta özellikle öğrencilerin gönlünce gezememesine sebep olur. Abartı fiyatlardan uzak, daha düşük bütçeli ve dolu dolu seyahat içinse araştırma yapmak ve doğru rotayı çizmek ise şart olmuştur. Hazırsak ucuz seyahat rehberimizdeki ilk ipucuna geçelim.
Uygun fiyatlarla seyahat etmenin kilit noktası doğru rotayı belirlemekten geçer. Eğer zaman yönetimini ve gezilecek yer planlamasını doğru şekilde yapmazsanız planınızda büyük aksaklıklar çıkabilir. Bu problemlerin en başında gitmek istediğiniz yerlerin birbirinden uzakta olmasıdır.
Doğru rotayı çizmek için öncelikle gitmek istediğiniz yerleri hesaplamanız gerekir. Örneğin, Türkiye’de gezmek istiyorsunuz ve gezmek için Eskişehir’i seçtiniz diyelim. Eğer geldiğiniz vakitte sırayla önce Sazova Parkı ardından Şelale Parkı gezmek isterseniz ve altınzıda bir araba yoksa planınızda büyük aksaklıklar çıkacaktır çünkü Sazova Parkı Odunpazarında, Şelale Park Tepebaşında yer alır.
Dilerseniz öncelikle Odunpazarı bölgesinde yer alan müzeleri gezebilir, kafelerinde soluklanabilir ve Sazova Park’a gitmek üzere yola düşebilirsiniz. Bu şekilde bir gezi sizin için daha az masraflı ve planlı ilerleyecektir. Birden fazla gün kalacaksınız ertesi gün Tepebaşı bölgesinde yer alan bölgeleri gezebilir veya gezeceğiniz bölgelere tam tersi rota izleyebilirsiniz.
Bütçe planlaması belirlediğiniz bütçeyi aşmamanız için en önemli adımlardan bir tanesidir. Bütçe planlaması yaparken yemek, su, gezi, yol ve hediyelik eşya gibi hangi alanlarda ne kadar bütçe ayıracağınızı planlayabilirsiniz. Örneğin yemek için günlük 300 TL, şehir içi yol masrafı için 50 TL, hediyelik eşya için 250 TL gibi kendi bütçenize ve planlarınıza uyacak şekilde bir bütçe hesaplaması yapabilirsiniz.
Bu planı uygulamaya dökerken plana sadık kalmaya özen göstermeli ve plan dışında bir etkinliğe katılmamaya, bütçeyi aşacak ek masraflardan kaçınmaya çalışmalısınız. Bütçe planlamasına sadık kalmanızı sağlayacak ve sizi gereksiz masraflardan kurtaracak olan üçüncü adımımıza geçelim.
Üçüncü adım bizi bütçe planlamasına sabit tutacak olan en önemli adımdır. Yazının başında değindiğim üzere turistik alanlarda fiyatların en az iki katına çıkar, dolayısıyla harcamalarımızı kontrol altında tutmakta zorlanırız.
Harcama noktalarınızı belirlemek, nereden ne alacağınızı belirlemek için kullanacağınız bir yöntemdir. Örneği, n turistik bölgelerden su almak yerine şehir merkezinde bulunan tekel veya marketlerden su almak, hediye alışverişini yerel dükkanlardan yapmak, yol masraflarını a firmasından değil b firmasından tercih etmek gibi basit yöntemlerle harcamanızı en az seviyeye indirmeniz mümkün olacaktır.
Ucuza seyahat rehberimizin ilk yazısını tamamladık. Bu yazıda seyahat harcamalarımızı azaltacak hatta en az seviyeye indirecek basit kurallar üzerine durduk, bu adımlar özellikle gezmeyi seven öğrenciler için, bölümü gereği gezmesi gereken öğrenciler için bir gezinin kilit noktasıdır diyebiliriz. Seyahat rehberi serimizin devamı için bizi sosyal medya ve web sitemiz üzerinden takip etmeyi unutmayın!